čtvrtek 4. října 2012

Významné jubileum Lubomíra Doležela, čestného předsedy BRNKu

Ve středu 3. října 2012 oslavil významné životní jubileum profesor Lubomír Doležel, čestný předseda Brněnského naratologického kroužku, který se toho dne dožil úctyhodných devadesáti let. Významného lingvistu a literárního teoretika Lubomíra Doležela není třeba zevrubně představovat. Jeho práce je totiž nejen dostatečně známa a popsána (srov. např. heslo ve Slovníku české literatury po roce 1945), ale především neustále inspiruje k dalšímu bádání.

Lubomír Doležel na konferenci o Janu Mukařovském (2011)
To dokazuje i narozeninový dar anglo-amerických (Thomas Pavel, John Pier, Marie-Laure Ryanová) česko-slovenských (Bohumil Fořt, Michal Fránek, Radomír D. Kokeš, Petr Koťátko, Jiří Koten, Aleš Merenus, Zoltán Rédey, Ondřej Sládek, Vladimír Trpka), německých (Wolf Schmid) i francouzských (Francoise Lavocatová) badatelů a badatelek - a sice kolektivní monografie Heterologika: poetika, lingvistika a fikční světy (Praha: ÚČL AV ČR, v. v. i.).

BRNKaři do knihy přispěli kapitolami:

Bohumil Fořt - Teorie fikčních světů a literární historie: několik metodologických postřehů
Radomír D. Kokeš - Fikce, (makro)světy a typologie seriality
Petr Koťátko - O čem se vypráví
Aleš Merenus - Mnoho povyku pro Heterocosmica aneb Několik poznámek k fikčním světům divadelních inscenací
Ondřej Sládek - O teorii a metodologii Lubomíra Doležela

Budu-li citovat zadní stranu obálky, "cílem autorů těchto prací bylo poukázat na vliv a přínos Doleželova díla v oblastech jejich vlastního odborného zájmu: v rámci lingvistiky, logiky, teorie literatury, naratologie, ale také filmových a divadelních studií." Nakolik se nám to podařilo, musí posoudit čtenář, ale co lze považovat za úspěšně splněné již nyní, je skutečnost, že sám oslavenec neměl o vzniku Heterologiky ani tušení. Ba co více, při jejím oficiálním předání Bohumilem Fořtem (editorem) a Ondřejem Sládkem (redaktorem) v Praze na setkání pořádaném 1. října se jevil profesor Doležel jako regulérně dojatý.


Na závěr nezbývá než panu profesorovi popřát k jeho devadesátinám všechno nejlepší, dobré zdraví a hodně chuti do další vědecké práce. Ano, do další vědecké práce - a to z toho důvodu, že ačkoli Lubomír Doležel podle svých slov již úspěšně přežil stáří a stal se dlouhověkým, stále k naší radosti odmítá snižovat  pracovní nasazení. Nedávno dokončil svoje paměti, napsal předmluvu k českému překladu významné monografie Thomase Pavela Fikční světy, přeložil počtem stran i svým oborovým záběrem mimořádně rozsáhlou antologii Sture Alléna Možné světy v humanitních vědách, v umění a v přírodních vědách a intenzivně pracuje na své další knize, která se bude věnovat fikčním světům soudobé české literatury. Takže přání hodně chuti do další práce je zcela na místě - a to i po devadesátce.

Žádné komentáře:

Okomentovat